Nástup do školky – tipy, jak to lépe zvládnout

Nástup do školky je velké téma snad pro každého rodiče. Váš malý princ nebo rozkošná princeznička bude na jeden či více dnů v týdnu najednou pryč… Pro koho to bude více stresující? Někdo, kdo nemá děti, by mohl říci, že samozřejmě pro dítě. Ale co my mámy, které se o ty naše drobečky staráme a někdy jsme z té péče o ně pěkně unavené. Pak se nám může dokonce stát, že se těšíme, až konečně nastane ten den, kdy našeho mazlíka šoupneme do školky. Co tedy s tím? Dá se na takovouto situaci vůbec připravit?

V Mumraji, kde funguje více než 15 let takzvaná Školička nanečisto, a kam chodí děti již od 2 let, máme s adaptací nových školkáčků mnoho zkušeností.

Školička Školička_Mumaj_2023

Rádi se s vámi o některé tipy podělíme:

Povídejte si

Dopředu si s dítětem doma povídejte o tom, že půjde do školky a vysvětlujte jim, co je tam čeká – že si budou chvilku hrát s ostatními dětmi, s tetami, zpívat, malovat, svačit, jezdit na klouzačce…, že také pro mámu nebo tátu vyrobí obrázek a že brzy si pro ně máma nebo táta zase přijde. A třeba že mezitím co oni si budou hrát, bude máma vařit oběd, nakoupí něco dobrého nebo třeba bude pracovat.

Trénujte odloučení

Pokud vám to situace dovolí, nechte občas dítě hlídat někým jiným – prarodičem, kamarádkou, aby pro něj bylo odloučení časem běžnou záležitostí. Můžete mu říci, že je v pořádku, když je chvíli bez mámy a táty. Podpořte jeho důvěru, že se pro něj vždy vrátíte. Můžete začít kratším odloučením, které budete dle vašeho úsudku prodlužovat.

Zabalte hračku

Spoustě dětí při zvykání pomáhá, když si s sebou vezmou svého oblíbeného plyšáka, auto nebo třeba knížku. Klidně jim je s sebou zabalte. Doporučujeme nějakou trochu větší hračku, třeba autíčka z Kinder vajíček se pak těžko hledají mezi ostatními hračkami :-).

Buďte silní vy jako rodiče

Důležitá je sebejistota maminky či táty, který dítě do školky odvádí. Pokud je sama máma nejistá, dítě tuto nejistotu cítí. Věty typu – bude se mi po tobě stýskat – moc tady neplakej – mně se taky nechce do práce… většinou nejisté dítě rozhodí ještě víc. Rozhodně dítě nijak nestrašte. Lepší je dítě povzbudit – těším se na obrázek, který mi nakreslíš – vidím, že už tady máš kamarády, kteří se na tebe těší – ze školky si zajdeme na zmrzlinu, na hřiště…

Pro rodiče to leckdy bývá těžší než pro děti. A na změnu se pochopitelně budete potřebovat přeladit hlavně vy. Nastavte si v sobě nástup do školky jako věc, která je prospěšná pro dítě i pro vás.

A nakonec?

Podle našich zkušeností je fajn si s dětmi všechno prohlédnout, seznámit se se všemi tetami, které si s nimi boudou hrát a poté je bez dlouhého loučení ve školičce jednoduše nechat a odejít. Máme zkušenost, že většina dětí si takto lépe zvykne na to, že doma si hrají s mámou nebo tátou a ve školce zase s ostatními dětmi a tetami. A rychlý odchod berte jen jako naše doporučení. Hodně záleží na osobnosti dítěte a vztahu, který spolu máte. Nicméně víme, že čím déle ráno rodiče rozloučení oddalují, tím méně je chtějí děti pustit.

Přejeme dětem, aby školka byla místem, kam se těší a vám rodičům, abyste dokázali „pustit“ své ratolesti do velkého a nového světa plného dobrodružství.